Wachten we op Godot of starten we Deus Ex Machina op?
Om er maar eens een paar platitudes bij te halen … Soms toch wel handig om iets duidelijk te maken. Wat is dat dan in dit geval?
- Wachten op Godot is een toneelstuk van Samuel Beckett, waarin eindeloos wordt gewacht op iemand die niet komt. Meer info op Wikipedia.
- Deus Ex Machina is een wending in het verhaal die zomaar uit de lucht komt vallen. Volgens Wikipedia:
Deus ex machina (Latijn, god uit een machine) is een verhalende techniek met een onverwachte ontknoping van een verhaal. Bij een deus ex machina volgt het plot niet logisch uit het voorafgaande, maar maakt onverwacht een einde aan een episode. Te denken valt aan een goddelijke of bovennatuurlijke persoon die ingrijpt of aan een wapen met een superkracht dat wordt gevonden, maar waar daarvoor niet naar gezocht werd. Het is dus een kunstgreep. De uitdrukking is een leenvertaling van het Griekse ἀπὸ μηχανῆς θεός (apo mêkhanês theos). Het meervoud van deus ex machina is dei ex machina.
Met deze kennis wordt de vraag uit de titel opportuun. Sinds enige tijd is wel duidelijk dat er geen enkele strategische omslag zal plaatsvinden onder bewind van welke van de huidige politieke partijen dan ook! Het is waan van de dag en pleisters plakken. Laten wij ons piepelen en gaan we wachten op verandering tot we een ons wegen? Aan de andere kant zouden we onszelf als volk een plezier kunnen doen door het lopende politieke verhaal te onderbreken door een zelfgecreëerde Deus Ex Machina: het basisinkomen.
Niet ingewikkeld (willen) doen. Gewoon ergens beginnen, bijvoorbeeld de 65-plussers. Daarna kinderen en studenten (0-25) en ten slotte de moeilijkst te definiëren groep (26 tot 65 jaar). Zoals gezegd starten met de conversie van AOW en pensioen naar basisinkomen. Met een beetje goeie wil is dat wellicht al te betalen door de (gedeeltelijke) ontmanteling van alle instanties die nu nodig zijn om het systeem in stand te houden, zoals UWV, Belastingdienst en pensioenfondsen. Zie dit artikel.