Corona crisis, de kansen
4 weken Corona regime, 4 weken open deuren en andere herhalingen in de mainstream media. Politici, media én bedrijfsleven zitten in de tredmolen van de oude economie. ‘Never waste a good crisis’ is het adagium van vele thema’s op TV en radio. En toch praat men in dat kader vooral over bedreigingen en maatregelen om zo snel mogelijk weer terug te kunnen keren naar hoe het was. Waarom wordt er niet eens uitgebreid stilgestaan bij een of meer KANSEN die deze crisis biedt. Ik noem er een aantal om een aftrap te geven voor een andere, vooral ook positievere discussie. Aan de keukentafel, maar ook in Journaal, Nieuwsuur of Goedemorgen Nederland. Die laatste pretendeert vrolijk rechts te zijn, maar daar is bar weinig van te merken in deze tijden ..
Het Basisinkomen
Deze tijden bieden een prachtkans om het economisch systeem te hervormen. Kapitalisme mag best, maar het mag wel een tandje minder en beter verdeeld, denk je niet? Dat er nog immer armoede bestaat is sowieso een grof schandaal, maar ongelijkheid in inkomen en vermogen leidt op den duur sowieso tot opstand en allerlei ellende. Het is tijd voor een zowel universeel als absoluut onvoorwaardelijk basisinkomen, Op de Vinisva site is hierover ontzettend veel terug te vinden. Koppel dit onderwerp aan het verdwijnen van zo’n beetje alle menselijke banen in de eerste, tweede en derde sector! Robotisering neemt het hier over.
Wie betaalt de rekening?
Het zullen uiteindelijk toch niet weer de burgers zijn die de rekening mogen betalen? Net als in 2008? Winsten worden onderling verdeeld tussen bestuurders en aandeelhouders. Burgers zien weinig tot niks terug van hoogtijdagen. Het woord ‘samen’ hoor je dan niet. Maar o wee als het fout gaat. Ineens moeten we ‘samen’ de schouders er onder zetten en uiteraard en uiteindelijk de portemonnee trekken. Pensioenfondsen waarschuwen nu al weer voor de toekomst.
Dat moet veranderen! Bedrijven dienen de maatschappij terug te betalen, ook in goede tijden. Het is ook vet eigenbelang. Zonder klanten (of misschien beter: klanten zonder geld) vaart geen enkel bedrijf wel. Belastingen dienen flink te worden verhoogd (winst, erf, vermogen, etc.). Zo moet wat mij betreft vermogensbelasting naar 95% boven de 100 miljoen privé vermogen. Winstbelasting dwingt om meer te investeren in de toekomst van bedrijf, mensen en middelen. Ook dient belastingontwijking onmiddellijk te worden gestopt, handel in aandelen flink beperkt en flitskapitaal worden belast. De hypotheekaftrek moet verdwijnen. Laten we beginnen bij 500.000 Euro. En zo zijn er nog wel creatieve oplossingen te bedenken om geld vrij te maken voor zowel voornoemd basisinkomen als tegenvallers zoals een volgende viruscrisis.
Van globalisering naar lokalisatie
Het ideaal van wereldwijde handel en productie moet worden losgelaten. Ook dient te worden vastgesteld wat belangrijk is om zelf in de hand te hebben. Nu blijkt het erg vervelend te zijn dat we geen Gist Brocades meer hebben (medicijnen), maar denk ook alvast na over water, vervoer/transport/brandstof, informatie, zijnde de nationale bronnen en structuren die de levensaders vormen voor een maatschappij. Minder rondsturen van producten én mensen over de wereld.
Sinds mensenheugenis is er de trek naar de stad. Wellicht wordt het tijd voor het omgekeerde. Waarvoor zou je straks nog in de stad willen/moeten wonen? Werk wordt gedaan door robots of is er niet meer. In elk geval niet meer per se geconcentreerd in en rond de stad. Ruralisatie moet de nieuwe trend worden. Terug naar de basics van het leven. De meeste mensen zijn op termijn veel beter af op het platteland.
Minder criminaliteit
Een opvallende bijkomstigheid van het Corona virus is de gemarginaliseerde rol van criminaliteit. Zowel kleine als grote varianten van wel en niet georganiseerde misdaad zijn wereldwijd flink afgenomen. Mede oorzaak zal zijn dat mensen in huis (moeten) blijven. Na afloop van de lockdowns zal het helaas dus wel weer toenemen. Eens temeer maar eens nadenken over invoering van het basisinkomen. Want ook een dergelijke maatregel zal criminaliteit flink doen afnemen.
Het milieu vaart er wel bij
Zo nu en dan zie je een kort itempje voorbij komen met de gevolgen van de Corona crisis voor het milieu. De enorme teruggang in vliegbewegingen toont overduidelijk aan wat het effect van die (veel te goedkope!) vliegreisjes is. De lucht wordt schoner door minder uitstoot van fabrieken en auto’s (in India wordt de Himalaya zichtbaar …). Hoeveel bewijs heb je nog nodig om rigoureuze maatregelen te treffen. Milieudoelstellingen moeten zo spoedig mogelijk worden behaald en zo mogelijk zelfs nog worden aangescherpt!